recepten
pannekoeken, crackers, brood, pizza, wrap



terug naar gezondheid
naar eerste pagina


Voor de recepten gebruiken wij onze keukenmachine (Magimix)
of onze blender (Vitamix) en soms de droogoven (dehydrator).



salades
taarten
sappen
chocola

zelf je wasmiddel maken
zelf je tandpasta maken
Een recept voor heerlijke spinazie pannekoeken, van een mooi groen beslag!!

spinazie pannekoeken 12 stuks, 2-4 pannekoeken per persoon


300 gram biologisch teffmeel, speltmeel, maismeel, quinoameel of een combinatie
200 g biologische spinazie bladeren
500 g biologische Griekse yoghurt
125 ml water of biologische rijstmelk
2 eetlepels koudgeslingerde honing of een eetlepel biologische agavesiroop
1-2 biologische eieren
snufje fijn zeezout
1 tl baksoda (zuiveringszout, natriumbicarbonaat)

Blend de spinazie bladeren, Griekse yoghurt en honing in een keukenmachine tot een egaal mengsel. Voeg dan het ei of de twee eieren toe en daarna de overige ingrediënten.

Heb je geen keukenmachine, maar wel een staafmixer dan kun je de spinazie bladeren, Griekse yoghurt en honing in een kom of maatbeker met een staafmixer mengen. Doe de overige ingrediënten in een kom. Voeg het spinaziemengsel toe en roer het droge en natte mengsel door elkaar met een garde tot een beslag.

Bak de pannekoeken op laag vuur in wat (kokos)olie of boter, aan beide zijden goudbruin. Bak de eerste zijde gedurende een minuut of twee tot drie. Wanneer de bovenkant van de pannekoek bijna ingedroogd is en luchtbelletjes verschijnen, dan kun je de pannekoek omdraaien. Bak de andere zijde nog circa een minuut. Serveer de pannekoeken met Griekse yoghurt en honing of feta.
wil je reageren of iets delen,
dan kun je ons mailen:
contactmuziek@lombok.nl




foto, crackers

spinazie pannekoek



recepten rauwe voeding



foto, crackers

crackers
crackers

ingrediënten voor 4 lades

van tevoren 2-6 uur weken:
1 kop walnoten, 1 kop paranoten, 1/2 kop pompoenpitten,
8 eetlepels chiazaad in 1 kop water, 10 dadels.

dan toevoegen:
2-3 stengels bleekselderij
2-3 bananen
1 appel
1 eetlepel cacaopoeder
2 eetlepels macapoeder
2-3 cm verse gember (geschild)
2 eetlepels Biolumina


Biolumina is een blauwalg gekweekt in zoet water en is al eeuwen traditionele voeding in Afrika en Centraal Amerika, bevat ook vitamine B12. Biolumina is goed voor je immuunsysteem en helpt je lichaam te reinigen en te ongiften en ook overgewicht kwijt te raken.

Mix de helft (anders is de keukenmachine te vol) van de ingrediënten in de keukenmachine en daarna de andere helft. Alles in één kom doen en uitsmeren over 4 lades van een droogoven (dehydrator). 14 uur drogen, eerst ongeveer 10 uur, dan omdraaien, het vel eruit halen en nog ongeveer 4 uur drogen.







foto, Essener brood

kiembrood gemaakt van ontkiemde kamut
kiembrood (Essener brood)

Essener of kiembrood wordt gemaakt van gekiemde graankorrels en 20 tot 24 uur gedroogd in de droogoven (dehydrator) op 40 graden. Al 2000 jaar geleden aten de Essenen dit brood dat toen in de zon werd gedroogd.

Je kunt het brood maken van bijvoorbeeld: tarwe, gerst, haver, rogge, spelt, kamut. Belangrijk is dat het graan kiemkrachtig is. Graan (ook biologisch) kan verhit zijn om bacteriën of schimmels te doden, waardoor graan slecht ontkiemt. Graan dat geselecteerd is om te kiemen, zoals tarwe of gerst om tarwegras of gerstegras te kweken, is kiemkrachtig.

Kamut is net als spelt een oude graan, dat op dit moment weer in opkomst is. Kamut van het merk Lima ontkiemt redelijk goed. Kiembrood, gedroogd op 40 graden, is totaal anders dan brood dat in de oven gebakken is op 180 graden of meer. Kiembrood is levend brood, kiemen zijn rijk aan voedingsstoffen. Mensen met glutenallergie en geen tarwe verdragen, blijken niet allergisch te zijn voor tarwe maar voor de manier waarop de tarwe is bewerkt. Door het kiemen wordt het zwaar verteerbare gluteneiwit afgebroken en omgezet in aminozuren (bouwsteen voor eiwit). Bovendien wordt door het kiemen fytinezuur (blokkeert opname mineralen) afgebroken, zodat de mineralen makkelijker kunnen worden opgenomen.


kamut ontkiemen

5 koppen (800 gram) kamut 24 uur weken in 5 potten. (Je kan natuurlijk ook kleinere hoeveelheden nemen).
De kiemen verspreiden over 5 grote kiembakken (gekocht bij tarwegras24.nl.
's Morgens en 's avonds sproeien en de slechte kiemen eruit halen. Hoe zorgvuldiger je dit doet, vooral in het begin, hoe beter je brood wordt. Na 2 of 3 dagen kun je de kiemen gebruiken om er brood van te maken.
foto, stukje kiembrood met kokosvet

stukje kamutkiembrood met kokosvet


brood maken

Je kunt één groot brood maken of twee kleinere broden of meer kleine broodjes. Je kunt allerlei ingrediënten toevoegen: bananen, een nacht geweekte zonnebloempitten, pompoenpitten, noten, dadels, abrikozen, gojibessen, Incabessen, rozijnen, krenten, kaneel, macapoeder, beetje Himalaya zout.

Meng de kiemen in de keukenmachine en doe alle ingrediënten erbij die je wilt. Meng daarna alles nog een keer 3-5 minuten in de keukenmachine met een speciale deegmixer.
Spreid het deeg uit over 1 of 2 laden en laat het deeg 20-24 uur drogen in de droogoven. Halverwege een keer omdraaien en eventueel het vel er tussen uit halen. Het brood mag nog een beetje vochtig zijn (zoals roggebrood).
foto, stukje tarwekiembrood

stukje tarwekiembrood






foto, pannekoek met kokosvet en honing

pannekoek met kokosvet en honing
20 pannekoeken 5 lades in de droogoven (dehydrator)

Van tevoren 2-6 uur weken:
2 koppen chiazaad , 1 kop pecannoten, paranoten of walnoten, 1 kop moerbeien

Eerst de noten goed wassen en in de keukenmachine mixen
dan het chiazaad met het weekwater en de moerbeien met weekwater erbij doen
nog toevoegen en mixen:
1 kop mesquitepoeder
1/2 kop macapoeder
2 theeelepels kaneel
2 koppen water

Alles 3-5 minuten mixen totdat het een mooi deeg is. Als het teveel is, kun je de ingrediènten ook in twee keer in de keukenmachine mixen


6 uur in de droogoven (dehydrator), dan omdraaien, het vel ertussen uit halen en nog een uur drogen. Je kunt de pannekoeken in de vriezer bewaren, maar ook in de koelkast zijn ze ongeveer een week houdbaar. Heel lekker en gezond met kokosvet en rauwe honing, liefst uit je omgeving binnen een straatl van 10 km. Honing is dan vooral preventief voor allergièn, zoals hooikoorts






foto, pizza

pizza
pizza

van tevoren een nacht weken:
1 kop gemengde noten, 1 kop bruine amandelen, daarna ontveld en 5-6 uur in de droogoven gedroogd.
1 kop zonnebloempitten, daarna een paar keer spoelen en met het afgieten steeds zoveel mogelijk velletjes mee afgieten.

dan toevoegen:
1/4 kop gemalen lijnzaad
1 hand verse basilicum
2 lepels honing
3-4 eetlepels olijfolie
Himalayazout
(vers) gemalen peper
1/4 kop water

Mix alle ingrediënten in een keukenmachine, het laatst het lijnzaad toevoegen, anders wordt het bitter, tot een redelijk vast deeg.
Over de 1 of 2 laden uitspreiden, een ronde, vierkante of hart vorm maken.
6-7 uur in de droogoven.






wrap met salade en groente (4 peronen)

wrap
3 koppen courgettes in blokjes gesneden
1/2 kop lijnzaad, gemalen in de (droog)blender
1/4 paprika
3 eetlepels olijfolie
2 theelepels citroensap
1 theelepel gemalen koriander, kurkuma, kerrie of komijn
1/2 theelepel Himalayazout

Alle ingredi:ënten mixen in een keukenmachine, lijnzaad als laatste er even kort bij mixen (niet te lang want dan wordt het deeg bitter).
Smeer het deeg heel dun uit over twee laden.
Maak er twee of vier grote ronde wraps van.
6-8 uur drogen in de droogoven (dehydrator).
Dan omdraaien en nog één uur drogen.
De wrap is een week houdbaar in de koelkast.

Je kunt er gemarineerde groente in de droogoven en/of een salade bij maken.
foto, wrap met salade en groente

wrap met salade en groente



salade

paardenbloembladeren en/of zevenblad en/of weegbreebladeren
mosterdblad (uit eigen tuin)
sla (uit eigen tuin)
3-4 eetlepels gepeld hennepzaad
sap van halve citroen
1/4 kopje hennepolie of olijfolie
gemarineerde groente uit de droogoven

Je kunt natuurlijk groentes weglaten en andere groentes toevoegen.

champignons, wortel, paprika, venkel, aardappel, bleekselederij, eventueel broccoli, snijbiet
eventueel verse peterselie en/of koriander, zout, (vers) gemalen peper, gemalen kurkuma.

Groente snijden, met de hand of in de keukenemachine.
Alle ingerdiënten in een kom doen
Ruim besprenkelen met olijfolie of hennepolie en sesamolie.
Zout en peper en de kruiden erdoor mengen.
2 uur in de droogoven





foto, courgette met pestosaus en een salade

courgette met pestosaus en een salade
courgette met pestosaus en een salade 4 personen

3 courgettes in sliertjes (in een keukenmachine of met een schaaf).

pestosaus
100 gram pijnboompitten (2-4 uur geweekt) of 50 gram geweekte pijnboompitten en 50 gram noten, bijvoorbeeld: macadamianoten of cashewnoten (2-4 uur geweekt)
2 handen verse basilicum of 1 hand verse basilicum en 1 hand verse koriander
2 handen verse peterselie
6-8 eetlepels olijfolie
Himalayazout en (vers) gemalen peper naar smaak
eventueel 2 eetlepels citroensap

Meng alle ingrediënten in een keukenmachine tot een mooie saus en doe de saus over de courgettesliertjes. Je kunt er een salade en (cherry)tomaten bij doen en versieren met eetbare bloemen (Oost-Indische kers, komkommerkruid, madeliefjes, paardebloemen).





courgette met tomatensaus en cashewnotensaus (4 peronen)

tomatensaus in de blender
5 tomaten
1 ons cashewnoten, 2-4 uur geweekt
100 ml olijfolie
1 grote hand verse basilicum en/of peterselie
1 eetlepel verse oregano en/of rozemarijn
1 theelepel Himalayazout
1/2 theelepel peper


cashewnotensaus in een keukenmachine
1 of 2 ons cashewnoten, 2-4 uur geweekt
eventueel 50 gram paranoten 2-4 uur geweekt
1 hand verse basilicum en/of peterselie
1 theelepel Himalayazout
1/2 theelepel peper
eventueel wat water
foto, courgettesliertjes met cashewnotensaus en tomatensaus

courgette met cashewnotensaus en tomatensaus


3 courgettes in sliertjes raspen met een rasp of in een keukenmachine of in plakjes. Alle ingrediënten voor de tomatensaus in de blender fijnmalen. Alle ingrediënten voor de cashewnotensuas in een keukenmachine mixen, eventueel wat water toevoegen als de sauz te dik is. Doe er wat fijngesneden paprika en snijbiet (of spinazie) bij, met een mooie eetbare bloem.
Je kunt ook één saus maken en de hoeveelheid dan aanpassen.



terug naar gezondheid

wil je reageren of iets delen,
dan kun je ons mailen:

contactmuziek@lombok.nl