rauwe voeding
en recepten


ENGLISH




naar eerste pagina






foto, blender
blender Vitamix
met een biologische sap met appel, mandarijn, gedroogde abrikozen (een nacht geweekt), kokosolie, Ceylon kaneelpoeder, een beetje stevia
kiemen van chiazaad, 20 maart 2022
kiemen van chiazaad
op keukenpapier,
maart 2022


sappen

salades

chocolade

taarten
rauwe voeding

We eten veganistisch (plantaardig) en biologisch. In 2012 hebben we een blender gekocht van Vitamix, wat een grote verandering in gang heeft gezet om over te stappen naar rauwe voeding, sappen en superfoods, die je gezondheid enorm kunnen verbeteren. Na 2 jaar rauwe voeding zijn we in mei 2014, na een 8 dagen proces met daarin drie dagen niet eten en niet drinken, bewust minder gaan eten. Het is een inspirerend proces om erachter te komen wat voeding fysiek, emotioneel, geestelijk en sociaal betekent. Als je licht(e) voeding aanklikt, kun je daar meer over lezen.



koude kruidenthee

We maken ook koude thee, we weken 24 uur een biologisch theezakje, gedroogde bloemen, tijmpoeder en/of snijden de schil van een biologische mandarijn, sinaasappel of citroen in hele kleine stukjes en doen die in een leeg theezakje (verkrijgbaar bij sommige supermarkten) in koud (gevitaliseerd) water in een theepotje. We hebben een vitaliser, die het water bij binnenkomst zuivert, met trillingen weer in oorspronkelijke staat brengt.
foto, theepotje met mandarijnenschil 23 april 2022

theepotje met mandarijnenschil



foto, eigen kruidenmengsel 28 april 2022
eigen kruidenmengsel in een kruidenstrooier
eigen kruidenmengsel

Wij vinden het erg leuk om ons eigen kruidenmengsel te maken. We vinden vooral de combinatie fijn van zoet, zout en kruiden. In de kruidenstrooier op de foto zit zoethout, komijn, anijs, Himalayazout, stevia (van gemalen biologische bladeren), chilipeper, koriander en kardemom. Cayennepeper is ook gezond.

Je kunt losse kruiden kopen, daar een mix van maken, zodat je een voorraad hebt, in een honingpot of plastic pot. Dat kan je in een lege glazen kruidenstrooier doen. Je kan het overal overheen strooien.



We malen in de droogblender:
- steviapoeder van biologische steviabladeren,
- zoethout poeder van gesneden en geschilde zoethoutstukjes
- anijszaad en venkelzaad.

We hebben ook een tijdje Brahmi gebruikt, omdat we toen het gevoel hadden dat we dat nodig hadden. Volg je gevoel, wat er in je opkomt of wat je op dat moment lekker of belangrijk vindt.

We kopen veel (zoveel mogelijk biologische) kruiden bij
Pit & Pit.



stomen van broccoli, quinoa

We houden niet meer van warm eten, eten bijna alleen nog maar rauwe voeding. Je kan de broccoli rauw in een sap meenemen in de blender, met bijvoorbeeld een appel en kokosolie en wat groene steviapoeder. De stengel van de broccoli kan je ook rauw eten, net als wortel, wel goed dik schillen.
Soms
stomen we (een half uur) in een rijstkoker met anti-aanbaklaag heel klein gemaakte broccoliroosjes en kleine stukjes (goed geschilde) stengel. We leggen de broccoli stukjes in een zeef die we in het pannetje van de rijstkoker hangen, met een laagje water erin. Dan leggen we het deksel erop. Je kunt ook eerst het water laten koken en dan de zeef met broccoliroosjes erin hangen. Zorg dat het niet droogkookt, vul zonodig tussendoor water aan. Zo kan je ook quinoa stomen (15-30 minuten) die we eerst een nacht in koud water weken. Na het stomen wat kokosolie en kruiden erbij. Wij laten het dan afkoelen.
foto, broccoli uit onze tuin 20 juni 2021

broccoli uit onze tuin, juni 2021



foto, pistachenoten 5 mei 2022
(links de geweekte en gepelde) pistachenoten
pistachenoten

De ongepelde gezouten pistachenoten pellen we en weken we een nacht net als de gepelde pistachenoten. Daarna drogen we ze met keukenpapier en halen de velletjes eraf. Het is even wat werk, maar wel heel fijn, het geraffineerde zout gaat zo weg en de grijs, bruin, groen en droge nootjes zien er dan heel fris groen uit, echt mooi. We doen er Himalayazout, kruiden, cayennepeper over.



sappen, smoothies

Ongelooflijk hoe lekker sappen zijn van biologische appels, peren, citroen, gember, wortels, geplukte brandnetels, paardebloemblad, winterpostelein, melganzevoet, teunisbloemen die elke avond uitkomen in de tuin, kokosolie, stevia, Himalayazout, kaneel, kruiden, cacao, een biet, een wortel is, omdat het fijngemalen is. Om het fijn te kunnen maken in de blender moet je er wel water bij doen, zoveel dat het drinkbaar is of minder water als je er een saus van wil maken. We hadden ook een slowjuicer om sappen te maken en een keukenmachine voor taarten, salades, sauzen en paté’s, maar dat vonden we teveel werk en zijn alleen nog verder gegaan met de blender waar we elke dag heel blij mee zijn.



Foto van een groene sap van (zelfgeplukte) brandnetels, peterselie, bleekselderij, koriander, mango, limoen en water, waarmee je kan ontgiften van zware metalen, zoals kwik. Kwik is een zwaar metaal dat ernstige gezondheidsklachten kan veroorzaken, door het hele lichaam(!), waar veel over te lezen is op internet. Kwik zit in thermometers, spaarlampen, TL-lampen, vis, maar ook vaccinaties, inentingen, injecties, amalgaamvullingen. Leonoor heeft haar zilverkleurige amalgaamvullingen (50% kwik en 50% andere metalen) door de tandarts laten vervangen door witte composiet vullingen.
foto, groen sap van koriander, brandnetels, peterselie, bleekselderij, limoen en mango
groene sap


foto, chocolademelk 30 mei 2022 van drie eetlepels gepeld hennepzaad, een eetlepel kokosolie, 3 of 4 volle theelepels biologische cacao,1 volle theelepel Ceylon kaneel, 1 theelepel (groene) stevia poeder (van zelf gemalen bladeren), 1 theelepel zoethout of anijs, of mix van zoethout en anijs, een beetje cayennepeper of chilipeper, (gevitaliseerd) water
chocolademelk
chocolademelk

Chocolademelk maken we van drie eetlepels gepeld hennepzaad, een eetlepel kokosolie, 3 of 4 volle theelepels biologische cacao,1 volle theelepel Ceylon kaneel, 1 theelepel (groene) stevia poeder (van zelf gemalen bladeren), 1 theelepel zoethout of anijs, of mix van zoethout en anijs, een beetje cayennepeper of chilipeper, (gevitaliseerd) water erbij en in de blender. We vinden het erg lekker.





ongezonde, gezonde voeding

- suiker eten we niet meer, krijgen we hoofdpijn van, een droge mond en gevoelige tanden.

gezonde zoetmakers
Stevia is een bijzonder zoet plantje, als je het proeft is het een beetje bitter, maar door een sap, soep of salade doet het wonderen. We malen gekochte bladeren in de droogblender tot poeder. Zoethout, anijs kokosbloesemsuiker, berkensuiker zijn ook gezonde zoetmakers, dadels (medjoul) wij doen het nu niet meer, omdat we ze inmiddels te zoet vinden.

- zuivel (melk, kaas) eten we ook al lang niet meer, slijmvormend, worden we verkouden van, minder adem.


alternatieven voor zuivel
Melk kan je ook van (24 uur geweekte) noten maken. Tegenwoordig komt de veganistische kaas enorm populair. Violife heeft, vinden wij, erg lekkere veganistische kaas op basis van kokosolie. Ongelooflijk hoe het smaakt en eruit ziet als kaas, maar dan veel lekkerder, licht, het is te merken en proeven dat het plantaardig en niet dierlijke voeding is.

- zout (geraffineerd) is ongezond, omdat het bewerkt is, het onttrekt vocht, krijg je een droge mond van.

gezond zout
(Keltisch) zeezout is wel gezond, zitten veel mineralen in, wij gebruiken Himalayazout.

- tarwe gluten, we weten het inmiddels zijn zo doorgekweekt dat ze schadelijk zijn voor ons lichaam. Wij krijgen er hoofdpijn en vierkante oogleden van, we eten het niet (meer).

glutenvrij
Quinoa, linzen, kikkererwten, amarant, teff, zoete aardappel, zijn goede en gezonde vervangers.

- zonnebloemolie (pijn in je benen, in je hoofd, in je slaap) kunnen we niet meer verdragen is echt heel slecht voor je lichaam. Raapzaadolie en olijfolie zijn iets beter, maar ook niet echt gezond.

biologische kokosolie
Biologische kokosolie, (niet de ontgeurde, want die is bewerkt!) is echt gezond en lekker. Alles wat boter is of olie kun je vervangen door kokosolie. Op het brood, met bakken en braden, in de stamppot en natuurlijk door sauzen en sappen. We kopen biologische kokosolie vaak in de aanbieding bij
Holland & Barrett. Leuk om te weten dat kokosolie laurinezuur bevat, wat ook in moedermelk zit en daardoor van alle voeding het dichtst bij de moedermelk staat.




noten, mosterd, kaneel, abrikozen

Noten weken we 24 uur, tussendoor goed afspoelen, waardoor ze veel zachter zijn en minder fytinezuur hebben. Van de amandelen halen we na het weken de schilletjes eraf, als je het eenmaal geproefd heb wil je niet anders meer. Hoe harder een noot, hoe langer je ze weekt. Je kunt geweekte noten zo eten, door de salade doen of notenmelk van maken in de blender met water, kokosolie, biologische rauwe cacao, biologische kaneel (Ceylon is zachter dan cassia), stevia, een beetje Himalayazout. Je kunt er eventueel nog fruit bij doen, een rauwe biet (geeft een mooie roze kleur) of gedroogde abrikozen (zijn na een nacht weken veel zachter), rozijnen (ook na een uur geweekt al veel zachter, meer smaak) en dadels (zijn erg zoet, maar lekker door een sap).

We hebben ook onze eigen mix van mosterd gemaakt van een potje milde mosterd, veganistische mayonaise, stevia, Himalayazout en wat je er maar bij wil doen.





kiemen

We zijn zelf kiemen gaan kweken, die we eerst door de salade deden, maar nu door een sap uit de blender doen. Kiemen zijn het begin van de plant en bevatten belangrijke voedingsstoffen die een positief effect hebben op je gezondheid. Ann Wigmore (1929-1994) heeft zichzelf van darmkanker genezen met het sap van tarwegras en heel veel anderen daarmee genezen, zie www.annwigmore.org.
foto, kiemen van berglinzen en broccoli

kiemen van berglinzen en broccoli

september 2012





kiemen chiazaad, 20 maart 2022
kiemen chiazaad

maart 2022
basilicumkiemen, 10 oktober 2021
basilicumkiemen

oktober 2021





foto, kiemschaal met chiazaad kiemen

kiemschaal met chiazaad kiemen
chiazaad
Chiazaad is een superfood en makkelijk te ontkiemen, in 7 dagen zijn de kiemen klaar. Wat gezondheid betreft lijkt het op lijnzaad, goed voor je darmen, spijsvertering. Chiazaad is rijk aan antioxidanten, bron van vezels, werkt ontstekingsremmend, houdt de bloedsuikerspiegel op peil, verlaagt het risico op hartaandoeningen. Het bevat omega-3-vetzuur, ongeveer 1,7 gram eiwit per eetlepel, is een bron van ijzer en calcium, goed voor je botten.
Je kunt een halve eetlepel chiazaad 15 minuten weken in weinig water in een glas, zo dat de kiemen net onder water staan. Na een kwartier zijn de zaadjes plakkerig geworden kun je ze met een theelepeltje uitspreiden op een kiemschaal van Germline met gaatjes, die je bijvoorbeeld kan kopen bij www.slowjuice.nl.
kiemen van chiazaad, 20 maart 2022
kiemen van chiazaad
op keukenpapier
Je kan ze ook nog eenvoudiger op drie lagen keukenpapier in een schoongemaakt plastic bakje leggen (van voeding, wat je anders weg zou gooien), eventueel bijknippen dat je kleine opstaande randjes hebt. Dan met een plantenspuit vochtig houden, 1 of 2 x per dag en na 7 dagen kun je de kiemplantjes afknippen boven de worteltjes en door je eten of door een sap in de blender doen.





We kwamen op het idee van groene sappen, doordat we op zoek waren naar andere voeding en het boek lazen van Victoria Boutenko Groen voor het Leven.

Zij zocht en vond een natuurlijke oplossing voor de gezondheidsproblemen van haarzelf en haar gezin, zie ook
www.facebook.com/victoriaboutenko.
foto, boek 'Groen voor het Leven' van Victoria Boutenko





brandneteltopjes, paardebloembladeren, groene sap, geel oranje sap, pate, vegetarische erwtensoep met courgette, december 2020
sappen, soepen in de blender
paté met staafmixer

bericht Facebook 17 december 2020





Als je wilt reageren of iets wil delen vinden we dat altijd leuk.
contactmuziek@gmail.com

rond logo Contact en muziek met vlinder met aan de rand rondom de woorden van onderwerpen waar wij mee bezig zijn 'zingeving, openheid, praten, samenwerken, meditatie, zang, licht(e) voeding, bloemen, vlinders, natuur, kleur, zelf-genezen(d) (ver)mogen', 18 september 2021