taarten |
terug naar gezondheid |
sappen
salades chocolade |
Voor de taarten hebben we veel gebruik gemaakt van de keukenmachine (Magimix). |
zelfgemaakte rauwe citroen-kokostaart kokos is heel gezond, bevat net als moedermelk veel laurinezuur, is antibacterieel en het vet wordt niet opgeslagen maar meteen als brandstof gebruikt, super gezond dus. rauwe kokostaart maakt Leonoor van overgebleven pulp van geweekte, in de blender gemalen en in een zeefzak uitgeperste kokosrasp. 100-200 gram kokosrasp 4-8 uur weken. Daarna door een katoenen kaasdoek of zeefzak halen. De kokosmelk is plantaardig, een mooi alternatief voor melk. Je kunt er met kaneel, cacaopoeder, eventueel banaan en gember een heerlijke chocolademelk van maken. Je kunt het ook gebruiken als basis voor een sap in de blender met fruit, bijvoorbeeld appel, citroen (met schil, wel biologisch!) of druiven (met pit) samen met groene groentes als komkommer, sla, spinazie, maar ook wortel of bieten zijn heel gezond en ontgiftend. Sappen zijn een hele gezonde manier om je lichaam te ontdoen van afvalstoffen. Als je de uitgeperste kokosmelk eerst nog 8 uur laat staan in de koelkast komt er een roomlaag op, die je eraf kan scheppen en op de taart doen. Het lijkt op slagroom maar dan veel lekkerder! Doe 200-400 gram pulp voor een kleine (20 cm doorsnede) of grote taart (25 cm doorsnede) in een keukenmachine met een hele (biologische!) citroen met schil. Voeg daarbij 200-400 ml au bain marie gesmolten kokosolie, 1 eetlepel kaneel, 2 eetlepels rauwe cacao en 1 eetlepel groene! steviapoeder. Niet de witte steviapoeder, die is bewerkt. Je zou daardoor niet eens weten dat het om een groen plantje gaat, zo werkt misleiding! Doe alles in een (siliconen is heel fijn!) taartvorm. Strijk de bovenkant mooi glad en zet de taart in de koelkast. Na 1-2 uur is de taart hard genoeg, omdat de kokosolie dan is gestold. Leonoor heeft de taart afgemaakt met de kokosroom, kaneel en druiven. Je kunt ook ander soort fruit doen: aardbeien, kersen, ananas, blauwe bessen. Als je de taart zoet genoeg maakt met stevia bijvoorbeeld, hoeft er behalve de room niets meer bij. Wij kregen van vorige bewoners die meer dan 30 jaar geleden in ons huis hebben gewoond, drie courgettes. Leonoor heeft een courgette en een banaan bij de taart gedaan, erg lekker, bleek een goed idee. nog een chocolade cake-taart (zonder banaan) met kokosrasp, courgette en stevia |
chocolade cake-taart met kokosrasp, courgette en stevia rauwe kokostaart De taart is uit de siliconen taartvorm op een roze bamboebord op zijn kop (ziet er dan mooier uit) eruit gehaald. kokostaart met kokosroom en druiven |
biologische kokosrasp bestellen we bij IDorganics. Je kunt hier alleen grote hoeveelheden biologische noten en gedroogde vruchten bestellen, maar wel betaalbaar. www.idorganics.com/nl biologische kokosolie bestellen we bij Holland & Barrett als het in de aanbieding is, wat vaak zo is. www.hollandandbarrett.nl |
appeltaart met amandelen (eventueel gekiemd), gekiemde zonnebloempitten, dadels, rozijnen, kokos en mandarijnen |
appeltaart ingrediënten bodem 1 kop geweekte en gepelde amandelen (of eventueel voorgekiemd) 1 kop gekiemde zonnebloempitten 1 kop ontpitte dadels, in kleine stukjes gesneden 2 theelepels kaneel 1/2 theelepel vanillepoeder eventueel klein beetje water of 2 theelepels gemalen psylium Mix de amandelen, zonnebloempitten in de keukenmachine. Voeg de dadels toe tot er een deeg ontstaat. Is het deeg te droog, voeg iets water toe, is het te nat, dan kun je psylium toevoegen. Doe het deeg in een siliconen taartvorm. vulling 4 geschilde en in stukjes gesneden appels 2 koppen ontpitte dadels 1 kop geweekte rozijnen of vijgen eventueel 1/2 kop geweekte en gekiemde sesamzaden sap en rasp van een 1 citroen of limoen Alles mixen in de keukenmachine en hiermee de bodem bedekken. Je kunt de taart versieren met kokosrasp, mandarijnen of ander fruit, gojibessen (eventueel 1/2 uur geweekt). |
appelnotentaart
bodem 100 gram bruine amandelen (2-8 uur geweekt, schil erafhalen en 24 drogen in de droogoven) of 100 gram macadamianoten (een nacht geweekt) 100 gram dadels 5 eetlepels (in de dehydrator) schijfjes gedroogde appels 1 grote theelepel kaneel Mix alle ingrediënten in een keukenmachine is het te droog doe er 1 eetlepel water bij. Doe het mengsel op de bodem van een (siliconen) taartvorm. Druk het goed aan. vulling 300 gram appels (klokhuis verwijderen) 300 gram cashewnoten (2 uur geweekt, afgieten en droogdeppen) 4 eetlepels honing 2 theelepels citroensap 1 theelepel vanillepoeder 10 eetlepels gesmolten kokosolie snufje Himalayazout Doe kokosvet in een kopje en zet dat in een bak met warm water om te laten smelten. Doe alle inrediënten in de keukenmachine en mix tot het fijn van structuur is. Mix aan het eind de gesmolten kokos erbij. Verdeel het mengsel over de bodem en laat het 10 uur of een nacht in de koelkast staan. Je kan de volgende dag de speculaassaus maken speculaassaus 3 eetlepels honing 3 eetlepels mesquitepoeder 3-4 eetlepels amandelpasta 1/2 theelepel vanillepoeder 2-4 eetlepels speculaaskruiden (naar smaak) water Amandelpasta maak je van 25-50 gram amandelen en 10-20 gram gesmolten kokosolie, gemengd in de keukenmachine tot een heel fijne pasta. Doe dan alles in een kom en meng het door elkaar, met wat water erbij tot je een mooie saus krijgt. Maak dan eerst de toplaag. toplaag 1 appel in dunne plakjes snijden of schaven (bijvoorbeeld met een kaasschaaf), doe er een beetje citroensap over zodat het niet verkleurt. Leg de appelstukjes trapsgewijs in een cirkel, over de taart. Doe daar de speculaassaus over. Je kunt ook eerst de speculaassaus en dan de schijfjes appels op de taart leggen. |
appelnotentaart |
gevulde speculaas |
gevulde speculaas ingrediënten buitenlaag 2 koppen amandelmeel 6-12 dadels 3 theelepels speculaaskruiden snufje Himalaya zout of Keltisch zeezout beetje water marsepein 1 1/2 kop amandelmeel 1 theelepel citroensap 2 eetlepels honing snufje Himalaya zout of Keltisch zeezout beetje water |
Amandelmeel kun je maken door amandelen fijn te malen in een keukenmachine of in een speciale (Vitamix) droogblender. Wij maken een voorraad geweekte en
gedroogde amandelen, door 1 kilo amandelen een nacht te weken, ontvellen (5-6 uur werk) en 24 uur te drogen in de dehydrator. Als je geen amndelmeel hebt of wil maken, kun je ook hele amandelen fijnmalen in de keukenmachine, als je de amandelen een nacht hebt geweekt hoef je er geen extra water meer bij te doen. Doe alle ingrediënten voor de buitenlaag in de keukenmachine en meng dat tot een mooi deeg. Eventueel iets water toevoegen (niet teveel). Maak van de halve deegbal een bodem in een siliconen taartvorm doorsnede 18 cm, of in een boterkoekvorm, belegd met keukenpapier. Alles voor de vulling mixen in de keukenmachine, voeg water toe tot het een smeuïge massa is geworden, maar niet te nat. Is het toch te nat voeg dan wat amandelmeel toe. Maak er een platte laag van (eventueel eerst op een bord) en doe het over de 1e laag. Doe daarna de andere helft van de buitenlaag erover. Je kunt het eventueel nog versieren met amandelen. Zet de gevulde speculaas in de vriezer of koelkast, na 2 dagen is de marsepeinvulling het lekkerst. |
avocadolimoentaart met gojibessen |
avocado-limoentaart ingrediënten bodem 2 koppen bruine amandelen (1 nacht geweekt en daarna gepeld) eventueel 1 kop macadamianoten 3/4 kop geraspte kokos 18 dadels 1 eetlepel geraspte limoenschil eventueel 2 volle eetlepels macapoeder vulling 1/2 kop kokosmelk 1/4 kop kokosolie in een kom met warm water laten smelten (au bain marie) 4-5 rijpe ontpitte en geschilde avocado's sap van 3-4 limoenen (70 ml) rasp van de schil van 5 limoenen 3 eetlepels chiazaad 3 eetlepels honing 3/4 theelepel vanillepoeder 1/2 theelepel Himalayazout |
De ingrediënten voor de bodem in de keukenmachine of blender mengen tot een mooi deeg. Het deeg verdelen in een taartvorm van siliconen of in een boterkoekvorm
met draaibare schuif en in de vriezer zetten. Alles voor de vulling mixen in de keukenmachine of blender tot het smeuïg is geworden. De vulling op de bodem doen en weer terugzetten in de vriezer. Je kunt de taart meteen of vlak voor het opdienen versieren met kokosrasp, gojibessen (1/2 uur geweekt), pitten van de granaatappel, blauwe bessen, druiven of aardbeien (uit eigen tuin), of ander fruit. Eventueel kun je de taart voor of na het versieren bedekken met bakpapier om verkleuring te voorkomen. |
toplaag bietentaart 1 kop cashewnoten, 4-5 uur geweekt 6 dadels 1-2 eetlepels honing of agavesiroop zest (rasp) van een limoen en 1 geschilde limoen 4 cm geraspte of fijn gesneden verse gember 1 eetlepel mesquitepoeder, of lucumapoeder of macapoeder Mix alle ingrediënten in een keukenmachine tot een gladde saus, doe eventueel wat water erbij. Doe voor het opdienen de saus over de taart. |
bietentaart met cashewnotensaus |