zelf je wasmiddel maken



Leonoor heeft op internet veel sites gevonden voor het zelf maken van je wasmiddel, wat heel makkelijk blijkt en ook nog heel goedkoop. Je hebt alleen water en zeep nodig. We maken ons wasmiddel, wasverzachter, wc-reiniger, afwasmiddel en tandpasta.
naar eerste pagina

gezondheid

duurzaamheid


dit heb je nodig:

stuk zeep 45 gram
rasp
2,5 liter water
2 lege plastic wasmiddel flessen van 1,5 liter
foto, zeep raspen

zeep raspen


Je kunt zelf een plantaardige zeep zoeken, zonder palm-olie die ontbossing van het regenwoud veroorzaakt.

Aleppozeep is plantaardig op basis van olijfolie, met ook nog 10 tot 20 % laurierbesolie, wat desinfecterend werkt en heel goed is voor een gevoelige huid. Je kunt iets meer zeep gebruiken per liter water om het dikker te krijgen. De Aleppo is puur te krijgen, maar ook met lavendel en kamille, ook lekker als handzeep.

Een mooie zeep die ik gevonden heb is Dr. Bronners magic soaps: hennep-, citroen-, sinaasappelzeep , 140 gram voor € 5,00. Ik heb deze zeep gekocht in de biologische winkel Rio de Bio, op de Adelaarstraat 48 in Utrecht. Een stuk zeep van 140 gram is genoeg om er 2 of 3 keer 2,5 liter wasmiddel van te maken.

Op het internet kun je lezen dat een Joodse familie al in de 19e eeuw zeep maakte. Dr. Bronner is in de 2e Wereldoorlog naar Amerika gevlucht en heeft het recept verder ontwikkeld tot de Fair Trade zeep die vandaag de dag wereldwijd bekend is geworden.

Deze zeep bevat wel palmolie, maar gelukkig biologisch, ik hoop maar dat er dan bewuster met de natuur wordt omgegaan en er voor gezorgd wordt dat er geen ontbossing ontstaat door het maken van deze zeep.

De zeep is gemaakt van biologische plantaardige oliën van extra vierge kokos-, olijf-, jojoba- en hennepolie met bio-etherische oliën. Ingrediënten: water, verzeepte biologische kokos*-, biologische palm*- en biologische olijf*olie met bewaarde bio-glycerine, biologische hennepolie, biologische jojoba-olie, etherische oliën, citroenzuur, vitamine E.
* ingrediënten uit Fair Trade.

Met deze veelzijdige zeep kan je je lichaam wassen, je haar wassen, je kleren wassen, de vaat wassen, de vloer schoonmaken en zelfs je tanden poetsen.
45 gram zeep raspen met een grove rasp.
De geraspte zeep in een schaal doen.
1 liter water koken en over de zeep gieten.
Roeren totdat de zeep is opgelost.
Nog 1,5 liter water aan de kook brengen en erbij doen.
Je kunt eventueel een eetlepel geraspte ossegalzeep erbij doen, goed voor vlekken.

24 uur laten staan in plastic flessen met de dop eraf, zodat het kan afkoelen en indikken, zonder dat er spanning op staat.
foto, zelf gemaakt wasmiddel

zelf gemaakt wasmiddel


foto, de was met zelf gemaakt wasmiddel

de was met zelf gemaakt wasmiddel
Blijft het iets te dun, dan kun je er extra zeep bij doen.
Alles verdelen over een aantal plastic potten of oude wasmiddelflessen.
Schudden voor gebruik, per was kun je 75-150 ml gebruiken.
Voor een extra schone was kun je eventueel een eetlepel natriumbicarbonaat (baksoda) toevoegen.
Je kunt ook een scheut schoonmaakazijn of (biologische) natuurazijn, te koop bij de Albert Heijn, in het wasverzachter bakje doen, dat verzacht je was, behoudt de kleur en zorgt dat de zeepresten verdwijnen.



Als je een paar keer per jaar je wasmachine laat draaien op hoge temperatuur met schoonmaakazijn, is je machine ontkalkt, weer schoon, fris en vetvrij.



badkamer

Je kunt het niet alleen voor de was gebruiken, maar ook als gewoon schoonmaakmiddel, met soda en azijn, in plaats van een allesreiniger.

Je kunt voor de badkamer ook groene zeep gebruiken, mengen met 2 koppen water en 25 druppels tea tree olie.



streeploze ramen

75 ml schoonmaakazijn
theelepel maïzena
1 liter water
Alles roeren, sponsen, droogtrekken en klaar



afwasmiddel 1 liter

1 soeplepel soda
1 eetlepel natriumbicarbonaat
1 liter warm water zodat de soda goed oplost
Vul een plastic fles met behulp van een trechter met soda, natriumbicarbonaat en 1 liter warm water, goed roeren zodat beide soda's goed oplossen.
Eventueel een etherische olie toevoegen, schudden en klaar!


naar eerste pagina
gezondheid
duurzaamheid