nieuwsbrief 2010


naar eerste pagina

Beste vrienden,

Wij willen jullie laten weten hoe het met ons gaat en waar we mee bezig zijn.

website
We hebben het laatste half jaar hard gewerkt aan onze website. Op dit moment is Eva, een vriendin van ons, de tekst in het Engels voor ons aan het vertalen.

muziekles
Sinds november geven we muziekles bij ons thuis aan kleine groepjes kinderen, soms met hun moeders erbij en we geven les op de viola da gamba aan een zeer enthousiast echtpaar van boven de 70 jaar. We nemen twee uur de tijd. Leonoor geeft de lessen, Jeannette, Marthe en Erik helpen, spelen, tellen en zingen mee.

lesmateriaal
Leonoor is bezig met het ontwikkelen van een methode om de basis van de muziek te leren en te leren spelen op de (kleine) viola da gamba en de (kleine) luit. Er zijn uitvouwbare boekjes en ritmekaartjes met grote noten en mooie kleuren. Jeannette tekent de noten en als de boekjes geplastificeerd zijn, ziet het er mooi uit. De boekjes zijn te bestellen, zie lesmateriaal.

We zijn aan het nadenken of we de boekjes kunnen uitgeven en/of met een computerprogramma op de computer kunnen zetten. Op de computer overzetten en laten drukken is een enorm project, we zullen ons dan moeten verdiepen in het programma Photoshop, of een professioneel iemand vragen dat voor ons te doen.

nieuwe instrumenten
Amit Tiefenbrunn heeft de afgelopen twee jaar voor ons een viola da gambakwartet gebouwd: een diskant viola da gamba (de sopraan), twee alt viola da gamba's en een tenor/bas viola da gamba. We zijn daar erg blij mee en dankbaar dat we op die mooie instrumenten mogen oefenen en spelen.

Inmiddels zijn er ook weer een aantal instrumenten verkocht, wat het financieel weer gemakkelijker maakt. Carel Huiskamp heeft voor Leonoor een diskantluit gebouwd, dat is een kleine luit (sopraan). Het is de tweede diskantluit die hij in zijn leven gebouwd heeft. Er zijn maar heel weinig mensen die diskantluit spelen, terwijl het zo'n mooi instrument is met een prachtig licht en zacht geluid.

Je kunt de instrumenten bekijken.

cd
We hebben onze tweede cd zelf opgenomen, op de computer bewerkt en gebrand en een boekje erbij gemaakt. We krijgen positieve reacties. Je kunt de cd bij ons bestellen voor € 5 (plus evt. verzendkosten).

project Muziek dichtbij
We zijn begonnen aan ons project 'Muziek dichtbij'. We hebben 59 optredens in huiskamers van verpleeg- en verzorginshuizen in en om Utrecht. We hebben nu 16 keer opgetreden. We spelen iedere dinsdag twee keer een uur voor een groep van 8-15 mensen.

We vinden het heel erg leuk om te doen. De mensen mogen luisteren en ook spelen op onze instrumenten. Leonoor laat iedereen die dat wil even op haar diskantgamba en diskantluit spelen. Er gebeuren soms bijzondere dingen. Een vrouw en een man die bijna niets meer konden, hebben gestreken op de gamba en getokkeld op de luit. Ze werden er blij van en konden even ontspannen.

Aan het eind van het optreden spelen we met iedereen die mee wil doen Vader Jacob op de ééntoonsbamboefluiten, die we zelf gemaakt hebben. Iedereen krijgt een fluit met één toon, samen vormen die tonen dan een lied. Leonoor geeft aan wanneer wie een toon mag blazen. Als het lukt is dat steeds weer erg leuk om mee te maken. We hebben speciaal voor dit project een tekst gemaakt op Vader Jacob, die we samen met de bewoners zingen:

Samen wonen, samen zingen.
Maak contact, met elkaar.
Overal is liefde, 't zit in kleine dingen,
in een woord, een gebaar.


De mensen reageren enthousiast en zijn blij met deze woorden. Zo hebben we met een lied, dat iedereen kent, een diepere laag kunnen raken in de ziel van mensen, die het soms moeilijk hebben. In een verpleeghuis wonen en (voor de verpleging) werken is vaak niet makkelijk.

De afgelopen keer vroeg iemand: "wanneer gaan we weer verder?". Wij zouden ook graag verder willen en vaker voor en met dezelfde mensen muziek maken. Daar zouden we een nieuwe project van willen maken en subsidie voor aanvragen.

Muziek en zeker de muziek die wij spelen blijkt veel mensen aan te spreken. Het contact dat er ontstaat, de gesprekken over muziek, maar ook over het/hun leven, het wonen in een verpleeghuis, doet ons en de mensen voor wie wij spelen goed.

stichting
We zijn bezig met het oprichten van de stichting Contact & muziek om subsidies te kunnen aanvragen. Het doel van de stichting is: het in groepsverband bevorderen van contact, communicatie en samenwerking, met behulp van muziek. De stichting tracht dit doel te bereiken door:
- Het verzorgen van muziekoptredens in het bijzonder voor mensen in sociaal kwetsbare posities, zoals kinderen, ouderen en mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking, waarbij mensen kunnen participeren.
- Het ontwikkelen van nieuwe vormen van muziekonderwijs.

optredens
Zaterdag 12 juni spelen we op het Music and Flower Festival in de Anglicaanse kerk, vlakbij het Wilhelminapark in Utrecht. Als het even lukt, spelen er kinderen mee op de bamboefluiten.
Zondag 13 juni spelen we op de open dag van de biologische bamboekwekerij Randijk in Leusden. Zie de agenda.

plannen
Voor het komende jaar hebben we het plan om subsidie aan te vragen voor een project met scholen om kinderen met muziek in aanraking te brengen met de boekjes, de ritmekaartjes, de ritmestokjes, de ééntoonsbamboefluiten. Kinderen mogen dan ook op onze instrumenten spelen. We willen voor of met de kinderen ritmestokjes van bamboe en ééntoonsbamboefluiten maken, zodat de docenten en de kinderen er daarna in de klas verder mee kunnen.
We willen ook subsidie aanvragen voor een project met gehandicapten en/of slechtzienden en blinde mensen, en een vervolgproject voor ouderen in verzorgings- en verpleeghuizen.

hoe en waaraan we werken
En dan natuurlijk zo veel mogelijk oefenen. Op de viola da gamba's zijn we het tiende muziekstuk van de 17 canzones die Giovanni Domenico Rognoni (begin 1600) gecomponeerd heeft, uit ons hoofd aan het leren. Na eerst drie jaar gewerkt te hebben aan de basistechniek, recht strijken, zuiver spelen, naar elkaar leren luisteren, komen we nu langzaam toe aan muzikaliteit. Op de luiten zijn we vooral bezig om een mooie toon te maken, wat niet makkelijk is. Op de luit maak je de toon met je vingertoppen en probeer je zo ontspannen mogelijk met je arm een kleine beweging te maken, zodat de tonen zacht en rond klinken met zoveel mogelijk resonantie. Hoe langer de tonen blijven klinken als je de snaar hebt aangetokkeld, hoe mooier de luit gaat klinken.

Met zingen zijn we vooral bezig met zuiver zingen. Als je vierstemmig a capella wilt zingen, is het belangrijk om op toon te blijven. We zijn steeds intensief aan het luisteren om eerst met twee stemmen zuiver te zingen en dan met drie en tenslotte met vier stemmen samen zuivere klanken te zingen. Als het zuiver wordt is dat een heel fijn gevoel en krijg je de meeste resonantie, omdat zuivere samenklanken nieuwe tonen gaan vormen (boventonen).

We spelen en zingen alle muziek uit het hoofd, wat moeilijk lijkt, maar eigenlijk makkelijker is. Het kost eerst tijd om de noten uit het hoofd te leren, maar als we dat eenmaal kunnen, komt er meer ruimte om te luisteren en samen te spelen met elkaar.

opnames
Via YouTube kun je onze muziek beluisteren.

Als je zin hebt om een keer langs te komen, ben je altijd van harte welkom.


groeten van ons vieren

Leonoor